Fiat justitia, pereat mundus!

Fiat justitia, pereat mundus!

Fiat justitia, pereat mundus!

Să se facă dreptate, este lozinca în numele căreia sute de mii de oameni au ieșit în stradă acum câțiva ani. Încercarea de a schimba legile și de a nu plăti pentru fărădelegile comise a generat un protest de lungă durată și o emoție colectivă care a dus la rezultate în consecință la mai multe rânduri de alegeri. Deși a trecut mai bine de un an de la instalarea unui nou guvern, schimbările mult așteptate au întârziat să se producă, inducând o dezamăgire generală reflectată și în absenteismul de la urne și rezultatele recente. Prerogativa de a propune șefii parchetelor a fost utilizată lamentabil de ministru justiței, alimentând speculațiile că nu se dorește o funcționare normală și nepărtinitoare a ministerului public, ci doar controlul asupra acestuia și a justiției în general. Cu rare excepții, întregul corp al judecătorilor și procurorilor români pare preocupat exclusiv de conservarea privilegiilor pe care clasa politică le-a împărțit pentru a-și asigura protejarea intereselor.
Dreptatea odată făcută nu presupune sfârșitul lumii, ci doar mersul până la capăt indiferent de consecințe și de numele care sunt puse să plătească pentru faptele lor.
Decizia de întoarcere încă o dată a dosarului mineriadelor nu este decât una din lungul șir al deciziilor rușinoase ale justiției române, alături de întocmirea defectuoasă a actelor de urmărire penală și tărăgănarea până la prescriere a proceselor marilor corupți, achitarea infractorilor specializați în traficul de ființe umane, scoaterea din funcții a magistraților demni și promovarea celor obedienți.
PNȚ Maniu Mihalache le solicită judecătorilor și procurorilor în primul rând, dar și tuturor decidenților politici din această zonă să își respecte cu strictețe jurământul depus la instalare în funcție și să ia decizii doar în spiritul dreptății și să denunțe orice încercare de imixtiune în actul de justiție.
Cerem "Dreptate pâna la capăt și pentru toți", deasupra oricăror interese, personale și de grup, identificarea și îndepărtarea celor reponsabili pentru deciziile scandaloase din justiție, alături de promovarea celor merituoși, astfel încât sala de judecată să redevină dintr-un loc al arbitrariului și neputinței un templu al adevărului și dreptății !
 
11 decembrie 2020                                                                                                       Radu Rizescu
                                                                                                                      Președinte PNȚ Maniu-Mihalache

Close