Presedintele Ucrainei mai are de invățat mult la istorie

Presedintele Ucrainei mai are de invățat mult la istorie

Presedintele Ucrainei mai are de invățat mult la istorie

PNȚ Maniu-Mihalache solicită autorităților române o ripostă fermă față de declarația revoltătoare a președintelui ucrainean Zelenski, care a afirmat că Bucovina de Nord a fost ocupată de români în 1918.
Sperăm că este doar o coincidență nefericită că această declarație apare la scurt timp dupa ce Vladimir Putin acuza Polonia de înțelegeri cu Hitler și o considera agresoare țn fața Rusiei sovietice care a ocupat-o.
În realitate, Bucovina istorică a fost smulsă din teritoriul Moldovei de către turci în 1775 și oferită Austriei, iar Unirea cu Regatul României a avut loc în urma Congresului General al acestei provincii, la 28 noiembrie 1918.
Imperiul țarist nu a stăpânit vreodată această provincie, dar în urma înțelegerii dintre Stalin și Hitler a fost ocupată prin forță de bolșevici în 1940. A urmat masacrul de la Fântâna Albă, deportări și ani grei de închisoare.
Nu dorim să asociem Ucraina cu crimele comuniste, știm ce a insemnat Holomodorul, condamnăm agresiunea rusească din Donbas și ocuparea ilegală a Crimeii. Încurajăm tânarul stat vecin pe drumul spre democrație și valori europene, dar acesta trebuie să inteleagă că nu trebuie să îi faci altuia, ceea ce nu îți place să îți fie făcut ție.
Frații noștri care trăiesc în teritoriile ocupate în pofida drepturilor noastre istorice sunt persecutați, umiliți și amenințați din păcate si în zilele nastre.
Ei au nevoie de suportul prompt și constant al statului român pentru a-și păstra în continuare identitatea națională.
Plaiurile înflorite ale Bucovinei și oamenii ei au nevoie de straja noastră, acum și întodeauna!

Radu Rizescu
Președinte PNȚ Maniu-Mihalache

Close